Autumn Aikido Retreat Santa Cruz

Op 24 en 25 oktober  2020 werd door Aikido of Santa Cruz, de dojo van Linda Holiday sensei, een Autumn Retreat georganiseerd. Het werd volledig online gehouden. We hebben zelf weer vanuit onze dojo deelgenomen. Het thema was: Moving in Harmony en dat onderwerp werd van verschillende kanten belicht: Harmonie in je eigen lijf, harmonie met je uke (ook al bewoog hij tegelijk aan de andere kant van de wereld!), en harmonie met je omgeving.

 

De leraren waren Linda Holiday Sensei, Nico Secunda Sensei en Tesfaye Tekelu Sensei. Ieder had zijn geheel eigen inbreng en inzichten op dit thema die ze met de deelnemers deelden.

 

Gemiddeld deden er zo’n 50 aikidoka mee van verschillende landen: Verenigde Staten, Brazilië, Canarische eilanden, Duitsland, Zwitserland, Nederland. En dit keer ook aikidoka uit Afrika, die ondanks een gebrekkige internet verbinding toch deel konden nemen. Het is heel bijzonder dat je in tijden van social distance de verbondenheid kunt ervaren van mensen die op hetzelfde moment met elkaar bezig zijn met het onderzoeken van het bewegen in harmonie. Die verbondenheid werd benadrukt door Nico Secunda, door je aandacht en intentie te sturen naar je partner ver weg, hetzij via het beeldscherm, hetzij via de richting, waarmee je duizenden kilometers land en zee overbrugt. En met die intentie kon je toch in harmonie bewegen bij het doen van een dai ikkyo of een irimi nage. Bijzonder en bovendien erg leuk om te doen!

 

Bijzonder was de visie van Tesfaye Tekelu, waarbij zijn afrikaanse roots duidelijk naar voren kwamen. Bekende aikido-oefeningen legde hij uit aan traditionele landbouwactiviteiten in zijn geboorteland Ethiopië. En hij leidde afsluitend aan de seminar de afrikaanse dans die iedereen enthousiast mee deed. In gallery view gaven was dit heel goed te zien!

 

Al met al was het weer erg leuk om mee te hebben gedaan aan deze retreat. Het bevestigde maar weer eens dat er een gedeeld gevoel bestaat van een wereldwijde aikidofamilie!

 

 

 

Gastles Karin Karis

Donderdag 3 september werden we in onze dojo weer verrast met een inspirerende Aikido training onder leiding van Karin Karis. Karin is voor Aikidojo Leiderdorp zeker geen vreemde en we waren dan ook zeer verheugd dat zij ons weer met een bezoek heeft vereerd.

 

In het kader van de beperkende maatregelen als gevolg van de corona pandemie hebben we haar gevraagd een gastles te geven rekeninghoudend met de anderhalvemeterbeperking.

 

Karin kwam tot onze verrassing met het idee om de les te laten gaan over verbinding. Dat is bepaald niet het eerste waaraan je denk als je minstens anderhalve meter afstand moet houden.

 

Karin had een aantal creatieve oplossingen bedacht en met behulp van aandacht en het gebruik van obi’s te onderzoeken hoe en wanneer wij het contact met de ander nu eigenlijk tot stand brengen en in stand houden gedurende de beweging

 

Het is Karin ondanks al die beperkingen gelukt om er een boeiende en leerzame avond van te maken.

 

Hartelijk dank, Karin, en graag tot een volgende keer, de deur van Aikidojo Leiderdorp staat altijd voor je open.

 

 

Summer Retreat Santa Cruz 2020 online

Op zaterdag 11 en zondag 12 juli werd de Summer retreat in Santa Cruz gehouden. Normaal gesproken een internationale Aikidostage stage, georganiseerd door de Dojo van Linda Holiday, waarbij gerenommeerde leraren, zoals Mary Heiny Sensei, acte de préséance geven en zo’n 200 aikidoka samen trainen. Maar vanwege de coronamaatregelen werd er dit jaar een online versie van gemaakt. Dat scheelde voor ons wel een retourtje overzee!