Kinesica seminar 29 februari

Op 29 februari 2020 organiseren we een seminar  met Kinesica-leraar en bewegingswetenschapper Xander Barel.

 

Kinesica is de kunst om te bewegen met het gemak van een kind, maar de precisie van een volwassene. In dit seminar deelt Xander zijn inzichten over hoe dit effectief te doen via oefeningen waarin je zowel  geest als  lichaam gebruikt.

 

Het seminar is voor iedereen die een vorm van bewegingskunst beoefent of geïnteresseerd is in lichaamswerk. Aan eerdere seminars namen mensen uit verschillende disciplines deel zoals  dans, yoga, en fysiotherapie. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.

14: 30-18:00 uur (Kinesica / Sportcentrum van Houdt)


Registratie per e-mail: aikidojoleiderdorp@gmail.com

Kinesica en Aikido Seminar

Van 1-3 november organiseerde de aikidogroep van Sportcentrum van Houdt het seminar “Connectie in beweging” met aikido docent Fiona McAuley (3e dan) uit Ierland en kinesica-instructeur en mede-grondlegger Xander Barel uit Groningen.
Tijdens de aikidolessen richtte Fiona zich op het werken met een partner, met het idee de ander toe te staan om jou te bewegen waarbij je beiden ontspannen en in balans blijft. Ook besteedde Fiona veel aandacht aan oefeningen die het lichaamsbewustzijn vergroten. Tijdens de kinesica-training werkten we aan het verkennen en doorbreken van bewegingspatronen via solo en partneroefeningen. Xander deelde daarnaast zijn uitgebreide kennis van hoe mensen leren bewegen.
De lessen sloten naadloos op elkaar aan, en beide leraren geven les met veel humor, waardoor het voor alle deelnemers een bijzonder leerzaam weekend in een goede sfeer was. 
Begin 2020 hopen we opnieuw een dergelijk seminar te organiseren. De focus van deze seminars maakt deze leerzaam en toegankelijk voor deelnemers met allerlei achtergronden, zoals martial arts, yoga, acrobatiek, mindfulness, fysiotherapie of dans.

Examen

Op donderdag 14 november 2019 heeft Sigrid (het jongste lid van de aikidogroep) het examen afgelegd voor de 4de kyu. En dat heeft ze met glans gedaan! Esther Vogelpoel nam het examen af, met Piet Mulder aan haar zijde. Na een gezamenlijke start van de avond, waarbij het weer vertrouwd voelde dat Esther voor de groep stond, mocht Sigrid naar voren komen om te laten zien wat ze in haar mars heeft. Ze wist de gevraagde technieken goed uit te voeren en liet haar uke behoorlijk zweten. Bij de jiyu waza technieken koos ze de aanval kosa dori, waarbij ze vloeiend meerdere technieken liet zien hoe ze de aanval kon oplossen.  Het examen eindigde met een randori met 4 aanvallers.

 

Esther en Piet prezen de timing en creativiteit van haar technieken. Er werd duidelijk een goede vooruitgang gezien. De uitdaging voor de volgende keer ligt meer in de ukemi, die verder uitgebouwd kan worden. Na een groot applaus van alle aanwezigen, ontving Sigrid haar certificaat, een roos en een mooi aikidoboek als waardering voor haar getoonde examen. We zijn trots op je, Sigrid!