Bezoek Seminar Miles Kessler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen weekeind (13 en 14 november 2021) zijn we met vier mensen van onze dojo vertrokken naar Arnhem.

Aikido dojo “Aikido aan de rijn” was de organisator van een seminar met Miles Kessler Sensei 6e dan.

 We werden ontvangen in de Valkenhorst een bijzonder uitnodigende sportlocatie en hebben kennis gemaakt met weer heel veel sympathieke Aikido beoefenaars.

Het thema dat Miles Kessler had gekozen voor het seminar was: “Shu Ha Ri”.

 

SHU HA RI

De Japanse manier om te komen tot meesterschap in het uitvoeren van een kunst of ambacht.

 

Shu: Volgen, kopiëren, leggen van een solide basis.

 Het stadium waarin de leerling de meester (Sensei) of zijn meerdere (Sempei) volgt en kopieert. Hij werkt aan een gedegen basis voor zijn ontwikkeling.

 

Ha: losbreken, frustratie

Het stadium waarin de leerling breekt met zijn meester en een eigen stijl gaat ontwikkelen. Hij twijfelt aan zijn meester en aan zichzelf. Een periode van frustratie die aanzet tot het zoeken van inzichten. Hij is begonnen een eigen stijl te ontwikkelen.

 

Ri: Vrij breken, loslaten, weggaan

Het stadium waar meesterschap is bereikt en de leerling zelfstandig de wereld in gaat en zijn vakmanschap of kunde overbrengt op nieuwe leerlingen.

 

Belangrijk hierbij is je goed te bedenken dat het begrip Shu Ha Ri voortkomt uit een niet westerse cultuur.

De oosterse denkwijze is traditioneel niet gebaseerd op een lineair tijdsbegrip zoals wij in het westen aangeleerd hebben gekregen. Shu Ha Ri is daarom geen weg van A naar Z zoals wij dat gewend zijn naar school, diploma halen en voilà het meesterschap is daar. (enigszins gechargeerd J).

De oosterling begrijpt dat het leren van vaardigheden een proces is van vooruitgang en tegenslagen. Maar ook als alles voorspoedig verloopt, blijft men de basistechnieken oefenen. Een leven lang leren is een vanzelfsprekendheid.

 

Gedurende het seminar heeft Miles ons inzicht gegeven in de toepassing van dit begrip op de martiale wereld en aikido in het bijzonder  . Hij heeft hierbij een link proberen te leggen tussen het spirituele aspect van onze budo en de praktische toepassingen. Hij noemt dat Integral Aikido. Het was een bijzonder geslaagd evenement en absoluut de moeite waard en een waardevolle aanvulling voor onze manier van aikido training.