Autumn Aikido Retreat Santa Cruz

Op 24 en 25 oktober  2020 werd door Aikido of Santa Cruz, de dojo van Linda Holiday sensei, een Autumn Retreat georganiseerd. Het werd volledig online gehouden. We hebben zelf weer vanuit onze dojo deelgenomen. Het thema was: Moving in Harmony en dat onderwerp werd van verschillende kanten belicht: Harmonie in je eigen lijf, harmonie met je uke (ook al bewoog hij tegelijk aan de andere kant van de wereld!), en harmonie met je omgeving.

 

De leraren waren Linda Holiday Sensei, Nico Secunda Sensei en Tesfaye Tekelu Sensei. Ieder had zijn geheel eigen inbreng en inzichten op dit thema die ze met de deelnemers deelden.

 

Gemiddeld deden er zo’n 50 aikidoka mee van verschillende landen: Verenigde Staten, Brazilië, Canarische eilanden, Duitsland, Zwitserland, Nederland. En dit keer ook aikidoka uit Afrika, die ondanks een gebrekkige internet verbinding toch deel konden nemen. Het is heel bijzonder dat je in tijden van social distance de verbondenheid kunt ervaren van mensen die op hetzelfde moment met elkaar bezig zijn met het onderzoeken van het bewegen in harmonie. Die verbondenheid werd benadrukt door Nico Secunda, door je aandacht en intentie te sturen naar je partner ver weg, hetzij via het beeldscherm, hetzij via de richting, waarmee je duizenden kilometers land en zee overbrugt. En met die intentie kon je toch in harmonie bewegen bij het doen van een dai ikkyo of een irimi nage. Bijzonder en bovendien erg leuk om te doen!

 

Bijzonder was de visie van Tesfaye Tekelu, waarbij zijn afrikaanse roots duidelijk naar voren kwamen. Bekende aikido-oefeningen legde hij uit aan traditionele landbouwactiviteiten in zijn geboorteland Ethiopië. En hij leidde afsluitend aan de seminar de afrikaanse dans die iedereen enthousiast mee deed. In gallery view gaven was dit heel goed te zien!

 

Al met al was het weer erg leuk om mee te hebben gedaan aan deze retreat. Het bevestigde maar weer eens dat er een gedeeld gevoel bestaat van een wereldwijde aikidofamilie!