Impressie Seminar Linda Holiday

In het weekend van 14, 15 en 16 juni, hebben Aikidojo Leiderdorp in samenwerking met Karin Karis, een stage verzorgt met als gastdocent Linda Holiday Sensei uit Santa Cruz, Californië.  Linda Sensei kwam op donderdagavond aan en heeft toen al even kennis kunnen maken met een aantal leden van onze club en met de Dojo van sportcentrum van Houdt.

 

Op vrijdagavond verzorgde ze de eerste training van de seminar, waarin ze ons liet kennis maken met Shin Kokyo, een oefening die O’Sensei vaak deed aan het begin van de les. Tevens werd dit gedaan als voorbereiding op de buitentraining en de misogi op zaterdagochtend.

 

Ze begon de les met de bekende tenkan draai, waar voor ieders niveau verrassend veel inzichten uit te halen viel.

 

Zaterdagochtend besloten we vanwege het regenweer, de wapentraining in de muziektent in het Leidsche Hout te houden. Met het prachtige uitzicht op groen en de vijver hebben we geoefend met de bokken en de jo. En terwijl de regen om ons heen neer viel, konden wij droog onze oefeningen doen terwijl we toch in de open lucht konden trainen. Dit was een mooie manier om jezelf te verbinden met de natuur, een wezenlijk onderdeel in aikido waar Linda aandacht aan besteedde.

Daarna werd de misogi op het Katwijkse strand gehouden. Door de woorden en uitstraling van Linda stapten we vol zelfvertrouwen de branding in, waar de misogi plaats vond. En met frisse en vernieuwde energie stapten we weer uit het water om in de middag de training weer binnen te vervolgen. Voor velen was dit een hele bijzondere ervaring!

 

De lessen van Linda waren helder en de oefeningen eenvoudig, maar niet altijd makkelijk. Ze verweefde de lessen van O’Sensei, Motomichi Anno Sensei (haar leraar) en haar eigen inzichten tot een behapbaar geheel dat voor westerlingen goed te volgen is. Met haar humor en duidelijke instructies kon ze mensen echt bewegen om tot inzichten te komen. De technieken werden amper bij naam genoemd maar ze mengde ze moeiteloos met de filosofische en spirituele kanten van aikido. Dat maakt deze krijgskunst vol en rijk.

 

Zaterdagavond werd er eten bezorg door Woo Ping die er uitstekend in was geslaagd om heerlijk eten te bereiden dat voldeed aan de eetwensen van de deelnemers. Echt een topper!

De zondagochtend les was energiek en je kon merken dat de vermoeidheid langzaam begon toe te slaan. Zondagmiddag was het al weer de laatste training. De mooie manier van ten chi nage die Linda ons liet ervaren, weerspiegelde in de ikebana die naast de kamiza stond.

Het was een weekend vol positieve en levendige energie, oude bekenden op de mat, vriendschapsbanden aangehaald, nieuwe contacten gelegd en nieuwe inzichten verkregen. Linda Holiday Sensei is wat ons betreft weer van harte welkom in onze Dojo, als ze Nederland weer eens opneemt in haar Europatour!