Aikido trip naar dublin

Vrijdag 22 februari zijn we met een groepje bestaande uit  Peter, Inge, Wouter ,Sigrid, Angela en Piet vertrokken richting Ierland om een seminar bij te wonen van Fiona McAuley en Martin Mathieu. Fiona. Brain en Daniel hebben ons heel gastvrij onthaald en liefdevol onderdak gegeven. Dit maakte deze mooie trip mogelijk nog mooier.

 

Fiona McAuley

 

Fiona is een goede vriendin van ons en we hebben elkaar over de jaren meerdere keren getroffen op de tatami. Zij is al ruim 25 jaar bezig om zich te verdiepen in Aikido en op deze reis is zij bijzonder geïnspireerd geraakt door de ideeën van Alan Ruddock en Henry Kono. Deze beide heren hebben in de jaren zestig een aantal jaren doorgebracht in Japan en hebben beide training gehad van de grondlegger Morihei Ueshiba. Met name de ideeën en inzichten van Henry hebben waren het thema voor het seminar dat door Fiona was samengesteld en de toepasselijke naam “Shifting into Harmony” heeft gekregen

 

Het is Fiona’s overtuiging dat harmonie ontstaat als je alle gedachten en vooroordelen laat varen en je richt op wat zich in het moment aan je presenteert. De beweging (intentie) van de ander is de basis van jouw respons en het afstemmen op de ander zal uiteindelijk kunnen leiden tot een techniek zoals we die in Aikido hebben. Om dit te kunnen doen moet je flexibel en vloeiend kunnen meegaan met de ander en op die manier samengaan in de dynamiek van de bewegingen gedachten of veronderstellingen zijn daarbij een belemmering. Om dit goed te kunnen doen is het noodzakelijk om het “hoofd” uit te schakelen en in je lijf te zakken (Hara) en te voelen.

 

Voelen waar naar toe Uke beweegt, met welke intentie en snelheid dat gebeurt. Als je eerst al deze informatie met je hoofd probeert te analyseren dan zal de beweging altijd te laat zijn. Je kan hierbij denken aan een eerste dansles waarbij je nog moet tellen om de maat te houden. Vloeiende en gesychroniseerde bewegingen zijn dan niet mogelijk. Fiona heeft ons gedurende haar lessen een aantal oefeningen laten doen om los te komen van de vorm en te blijven bewegen in contact met de ander zonder deze te forceren of te belemmeren.

 

Martin Mathieu

 

Martin is aikidoleraar in Downpatrick, Noord-Ierland en hij was zo vriendelijk om een les gedurende het seminar te verzorgen op zaterdagmiddag. Een zeer inspirerende les met veel accenten van het gedachtengoed van Alan Ruddock sensei en Henry Kono sensei. We hebben genoten en zijn vol inspiratie weer teruggekeerd naar Nederland en  ik denk dat ieder van ons nadenkt over hoe de inzichten ons aikido zal kunnen verbeteren