Wapens en Misogi om het jaar te beginnen

Zondag 6 januari 2019 reden we met een groepje naar het strand bij Katwijk. We wilden het jaar beginnen met wapenoefeningen in de buitenlucht en misogi op het strand.

 

We vonden een geschikt plekje naast het gebouw van de reddingsbrigade waar we in de luwte onze oefeningen konden doen. We waren net lekker bezig, toen onopvallend een politieauto vlak naast ons stopte en polshoogte kwamen nemen. Maar blijkbaar straalden we voldoende vreedzaamheid uit waardoor ze ons verder met rust lieten.

 

Aan het eind deden we de misogi inde vorm van de ShinKokyo oefening. De zee fungeerde als de Kamiza en we ademden diep de frisse zeelucht in. Het was een traditie van O’Sensei om op deze manier het nieuwe jaar te beginnen. En die traditie hebben we hier in Katwijk onze eigen vorm gegeven. Daarna wachtte in de strandtent onze beloning: heerlijke warme chocomel met slagroom. Het verhaal van Amaterasu en het openen van de spiegel werd nog voorgelezen omdat dat goed past bij deze tijd van het jaar, wanneer de zon weer langzaam begint terug te keren, na een periode van stilstand in de natuur. Voldaan keerden we weer huiswaarts: een nieuw aikido jaar is gestart!